Minden Mindennel Összefügg!

- Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye...! - Ha nem látod a horgot a számban, ne fárassz!

Friss topikok

  • KEhelyKE: @Nonoo: talán rosszul fogalmaztam! a lényeg a beszédhiba, és hogy senki nem vette észre, így kell ... (2009.03.19. 17:32) Magyarok
  • Nonoo: Ma is érdemes volt felkelnem! (2009.03.07. 17:33) A nagy titok a nőkről és a wckről
  • KEhelyKE: Elég gáz, jah, de végül rájöttem, megoldottam :) És vállalom a felelősséget :) (2009.03.07. 16:46) vazz
  • delictum: Hurrá :D Beletartozom a 2%-ba :P (2009.02.28. 20:12) Teszt
  • senki alfonz: mivel te leírtad azt, amit a nő érez és gondol, a bejegyzés írója, meg a ffi érzéseit, lelkületét ... (2008.11.07. 22:38) Nőkről megint!
Online Users Bravium Blog-Toplista

Almár István

2008.04.26. 10:07 | KEhelyKE | 6 komment

Pár éve talán, volt egy sorozat az M1-en, Mindentudás Egyeteme címmel. Biztosan mindenki emlékszik. Rendszeresen néztem, különös tekintettel a reál tudományok jeles képviselőit. Az egyik előadás címe: Almár István - Élet az Univerzumban: szabály vagy kivétel? Többször is megnéztem. Mostanra már többen összefüggést vélhetnek ezen előadás, és a blogom címe közt. Nagyon helyes meglátás. Arról szólt, hogy a Földünkön kialakult élet egyedi, kivételes, vagy máshol is megtalálható, tehát szabályos jelenség. Persze mi, csak a szén alapú életet tudjuk elképzelni és kutatni. Lehet, hogy van más is, de azt nem hinném, hogy felismerjük. Ez valami olyasmi, mint amikor küldünk a Marsra egy szondát, ami csak azt képes látni, amit mi, emberek már megmutattunk neki - hogy fasza képzavarral éljek. Teljesen más lenne, ha emberi szem böngészné a tájat, nem egy kamera.
Valójában nem az előadásról akarok írni, hanem az abban elhangzott egyik feltételezésről. Elhangzottak érvek pro és kontra. Mármint az élet elterjedésének lehetőségével kapcsolatban. Az egyik lehetőség, hogy nem a Földön alakult ki, hanem egy becsapódott aszteroidával került a Földre. Találtak ugyanis egy kőzetdarabot, ami a Marsról származik. Néhány millió évvel ezelőtt zuhant bolygónkra. Ezután persze már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy a kb. 3 900 000 000 évvel ezelőtt kialakult élet egy így indult.
Almár István úgy fogalmazott, hogy a Föld megfertőződött élettel. Nyilván nem a szó klasszikus értelmében, de azért érdemes eljátszani a gondolattal. Ez a verzió számomra a legvalószínűbb. Nem tudom ugyanis elképzelni, hogy egy raklap sziklából, meg egy bazi nagy halom vízből egyik napról a másikra elindul valami...sokáig csak baktériumok és egysejtűek voltak, nagyon lassan alakult ki a többi létforma. De akkor is! Semmiből nem lesz valami. Lehet, hogy el kellene olvasnom még néhány könyvet, mielőtt ezen agyalok? Úgy emlékszem vissza, még az általános iskolás fizika tanulmányaimra, hogy az energiamegmaradás törvénye értelmében, energia nem keletkezik a semmiből, és nem is tűnik el nyomtalanul...
A törvény ugye zárt rendszerre igaz:
Jelenlegi ismereteim szerint az Univerzum nem lehet zárt, hiszen végtelen. Ez nem jelenti feltétlen azt, hogy ha nem zárt rendszer, akkor az energiamegmaradás törvényének az ellenkezője igaz. Ugye? Nem hülyeségeket beszélek...szerintem. Az Ősrobbanás után szerintem tekinthetjük zártnak, csak nem tudjuk, hogy mekkora. Tehát ezzel a gondolatmenettel már eljutok oda, hogy az Élet becsapódott a Földre.
Az egy teljesen másik kérdés, hogy került arra a bizonyos aszteroidára...mondjuk szerintem  ez nem vezet sehova. A Végtelenbe talán. Tegyük fel, hogy megfejtjük, hogy egy aszteroida becsapódott, ami a Marsról származik, és így kezdődött minden. Oké, és hogy került a Marsra? A szomszédos galaxisból kurva sok millió kilométerről...oké, és oda? Nem hiszem, hogy ez valaha megértjük. Esetleg, ha nem pusztítjuk el magunkat, talán egymillió év múlva :)

Addig is szeretném tudni, hogy miért mondjuk azt, hogy bolygónk, mikor szarunk rá?

A bejegyzés trackback címe:

https://kehelyke.blog.hu/api/trackback/id/tr63442757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.26. 12:09:53

Érdekes kérdések ezek, és nagyon könnyű belezavarodni is :)

Viszont a földönkívüli élettel kapcsolatban Lemnek van egy nagyon jó tanulmánya (Az emberiség egy perce - I. fejezet), amelyben tkp. azt állítja, hogy Einstein tévedett, amikor azt állította, hogy Isten nem játszik kockákkal, és a Földön véletlenek sorozata játszott közre abban, hogy kialakulhatott az élet.

Egyébként amíg arra sem vagyunk képesek, hogy pontos határt húzzunk szerves és szervetlen, élő és élettelen között, addig nem fogjuk megérteni hogyan is keletkezett pontosan az élet a Földön.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.26. 13:39:20

Az élet keletkezését talán soha nem értjük meg, szerintem azt sem, hogy mi az értelme, de talán arra van esély, hogy találunk életet valahol máshol. Még akkor is nagy dolog lenne, ha csak rádiójeleket fognánk, és soha el nem jutnánk oda.
Kicsit átrendezné az életről alkotott eddigi képet nem? Mondjuk az is, ha kiderülne, hogy egyedül vagyunk. Először persze jó lenne, ha itt a Földön lenne élet...nem csak létezés!

BCs · http://bcsblog.megaoldal.hu/ 2008.04.26. 15:13:44

Mivel az idő végtelen meg talán maga a tér is. Ezért gyakorlatilag lehetetlen megmondani mekkora az esély az élet kialakulására. Csak arra vagyunk képesek, hogy nagyon apró intervallumokban, területeken számolgassunk, mindig valamihez viszonyított megközelítő értékeket.

Elvileg élettelen dolgok véletlenül rendeződhetnek úgy, hogy valami önfenntartó, rendkívül primitív, de fejlődni képes életszerű valami jöjjön létre. Ami már, a saját akaratú döntés látszatát képes kelteni. Ami először csak egy fajta döntést tud hozni, később kettőt, hármat, pár millió év után pedig már több milliót.
Egy mai kezdetleges robot is működés közben tud néhány ( előre pontosan le nem programozott ) döntést hozni, mintha élne. Pedig tudjuk, hogy kizárólag élettelen anyagokból épül fel. Hogy élőnek tűnjön (vagy lehet, hogy ez voltaképen már az is) egyszerűen el kell találnunk, hogyan rendezzük az élettelen dolgokat.

Persze ezt csak akkor fogjuk nyugodt szível kimondani, és akkor nyer egyértelmű bizonyítást, ha egy robot önfenntartó lesz tudja majd fejleszteni önmagát. Bele értve azt a lehetőséget is, ha a fejlődés inkább csak a saját maga által készítet robot utód állttal valósul meg.

Ugyebár Ilyen mesterséges intelligenciát és az ehhez szükséges hardvereket még nem sikerült jól megcsinálni. De a jelenlegi eredményeket figyelembe véve, ez egyszerűen csak idő kérdése.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.28. 13:20:14

BCs: Azért mondjuk, hogy végtelen, mert nem ismerjük. Ha kiállsz a tengerpartra, úgy látod, hogy látod, hogy végtelen nagy a víz. Ezért volt olyan nagy dolog, amikor néhány vakmerő elindult hajóval az ismeretlenbe. Manapság senki nem gondolja, hogy a tenger végtelen, hiszen ismerjük a határait. De amíg nem voltak meg az eszközök, hogy megismerjük a határait, simán végtelennek képzelhető el. Így van ez szerintem a világegyetemmel is - ha elég sokáig tudunk fejlődni, meglesz ez is.
Ez a fejlődés dolog a robot példával viszont sántít egy kicsit. Attól nem lesz élő egy robot, hogy tanul, és készít egy másik robotot...valójában azt kellene meghatározni először, hogy mi él, és mi nem...

bloodhound v2.0 2008.05.21. 15:51:03

nagyon jó kis bejegyzés ez, le a kalappal :)
süti beállítások módosítása